Ръководителят на норвежкият суверенен фонд очаква дълъг период на слабост на

...
Ръководителят на норвежкият суверенен фонд очаква дълъг период на слабост на
Коментари Харесай

Шефът на Норвежкия суверенен фонд очаква по-ниска възвращаемост през следващото десетилетие

Ръководителят на норвежкият суверенен фонд чака дълъг интервал на уязвимост на финансовите пазари и повишена инфлация, съобщи Блумбърг.

Ръководителят на Norges Bank Investment Management (NBIM) Николай Танген, който управлява петролния фонд на Норвегия от 1,4 трлн. $, съобщи пред немския вестник „ Франкфуртер алгемайне цайтунг ", че откакто фондът реализира годишна възвращаемост от 6% за четвъртък век, в този момент се готви за „ десетилетие на ниска възвращаемост “.

„ Може даже да преминем към негативна “, споделя Танген в изявление за немското издание. „ Просто би трябвало да го приемем. Бъдещето ще бъде не толкоз положително за нас, колкото беше предишното “, прибавя той.

По думите му най-големият проблем за фонда е инфлацията, като той предвижда, че възходящите цени „ могат да имат доста по-сериозни последици, в сравнение с се допуска сега “.

„ Виждам инфлация на всички места - в цените на транспорта, в цените на металите и храните, в разноските за строителство, а последователно и в заплатите “, сподели той пред FAZ.

„ Като дълготраен вложител, ние нямаме толкоз доста благоприятни условия “, сподели още Танген. „ Няма къде да се скрием от инфлацията “, добави той.

Изграден с петролни и газови благосъстояния от Северно море, норвежкият върховен фонд има портфейл от към 9 000 акции. През последното десетилетие той се раздели с активите си с редица компании, изключително от бранша на изкопаемите горива, с цел да избегне екологичният, общественият и управническия риск, който те допускат.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР